Dirigent Jean-Pierre Gabriël

Ik heb de masters orkestdirectie en muziekregistratie gestudeerd aan de conservatoria van Tilburg en Den Haag. Mijn hoofdvakdocenten waren Arjan Tien en Roberto Benzi. Daarnaast heb ik diverse internationale masterclasses gevolgd. Mijn instrumenten zijn piano en trompet. Ik dirigeer Studentenorkest de Ontzetting uit Wageningen sinds 2002 en ben ook dirigent van het Kennemer Consort uit Heemstede.

Per jaar krijgen we zo’n 10-15 nieuwe leden. Voor mij is het een uitdaging om er elke keer een ‘nieuw’ orkest van te maken.  Er ligt dan veel focus op naar elkaar leren luisteren en samen spelen. Ook de verschillende soorten repertoire komen aan bod en de verschillende manieren hoe je die moet/kan spelen, articulatie, frasering etc. Dit alles in een ontspannen werksfeer maar wel in een hoog werktempo. Ik hou ervan om beeldspraak te gebruiken om het karakter van de muziek weer te geven. Door de doorstroom van leden zit er na ongeveer 5 jaar weer een compleet nieuw orkest.

Daarnaast ben ik actief als gastdirigent. Ik heb onder meer het Noord Nederlands Orkest, het Orkest van het Oosten, de Marinierskapel, de KMK Johan Willem Friso en het ensemble Solisten van het Residentie Orkest gedirigeerd.

Ik heb 16 jaar gewerkt als muziekregisseur voor Radio 4, o.a. voor het MAX Avondconcert, en maakte opnames van concerten in het hele land. Als producer heb ik cd’s gemaakt van ondermeer het Koninklijk Concertgebouworkest, Residentie Orkest, Nederlands Kamerorkest, NEOS, TenToon Ensemble, e.a.

Ik ben lid van de Commissie Muziek en Muziektheater van de Amsterdamse Kunstraad.Daarnaast speel ik nu weer actief kamermuziek als pianist in een pianotrio.

Meer informatie: www.jeanpierregabriel.com