Over De Ontzetting

De Ontzetting is opgericht op 27 februari 1985 en is ontstaan uit een groep vrienden studerend aan de toenmalige Landbouw Hogeschool Wageningen. Deze studenten bespeelden een breed scala aan instrumenten, die niet in de bestaande orkesten pasten. Door samen te musiceren werd De Ontzetting geboren. Hoewel het orkest destijds klein begon, groeide het uit tot een volwaardig harmonieorkest.

De Ontzetting is een harmonieorkest dat in vijf jaar volledig doorstroomt. Dit komt doordat er elk jaar studenten bij komen en afstuderen. Het is een bijzonder kenmerk, dat het orkest enthousiast, dynamisch en jong houdt. Daarnaast is De Ontzetting een cultureel diverse en internationale vereniging met muzikanten uit verschillende landen, zoals Duitsland, Frankrijk, China en Mexico. Op dit moment telt het orkest ongeveer 65 leden, bijna allemaal student.

De Ontzetting verzorgt elk jaar diverse optredens. In Wageningen geeft het orkest gemiddeld twee keer per jaar een concert in theater Junushoff. Ook is een optreden van het orkest altijd een vast onderdeel van het Bevrijdingsfestival, het evenement op 5 mei dat elk jaar meer dan 100.000 bezoekers uit heel Nederland naar Wageningen trekt. Verder speelt het orkest ieder jaar tijdens het straattheaterfestival van de Algemene Introductiedagen (AID) van de Wageningen University. Een ensemble van De Ontzetting verzorgt ook de muziek tijdens activiteiten op Koningsdag in de gemeente Wageningen. In 2013 heeft De Ontzetting deelgenomen aan de festiviteiten rondom het 750-jarig bestaan van de stad Wageningen. Voorbeelden hiervan zijn een groot multimediaconcert in theater Junushoff en Expeditie Wageningen 750, een muziektheaterproductie op zeven verschillende, kenmerkende locaties in Wageningen. Diverse ensembles van De Ontzetting hebben op dit acht dagen durende evenement een muzikale bijdrage geleverd en hiermee voor enkele duizenden bezoekers opgetreden. In 2015 heeft De Ontzetting een concert gegeven tijdens het Belmondo festival in het Arboretum. Dit is een festival dat eens in de twee jaar plaatsvindt en waar vele culturele verenigingen van zowel binnen als buiten Wageningen, maar ook internationale studenten aan deelnemen.

Ook buiten Wageningen laat De Ontzetting van zich horen. Ieder jaar geeft De Ontzetting een openluchtconcert in De Efteling of in DierenPark Amersfoort. In november van 2013 werd in een uitverkochte Beurs van Berlage in Amsterdam een succesvol concert gegeven in samenwerking met het Dordrechts Philharmonisch Orkest. In november 2015 heeft De Ontzetting een concert gegeven in de HRFSTWND serie. Dit was een dubbelconcert in samenwerking met Andels Fanfare Corps in Drunen.

Elke twee jaar gaat het orkest op tournee naar het buitenland. Zo’n concertreis tilt het orkest naar een hoger niveau. Bovendien is het dé kans om te proeven van muzikale tradities en ontwikkelingen in andere landen. Voorgaande concertreizen gingen naar Duitsland, China, Spanje en Polen.

Naast de concerten en repetities organiseren verschillende commissies filmavonden, barbecues, etentjes en gala’s om het onderlinge contact en de saamhorigheid te versterken. De combinatie van op niveau musiceren en het gezellige sociale aspect geven De Ontzetting een unieke uitstraling.